PRIZE - MOCHI WAZA


Prinderea armei (Mochi, Te Dori) se poate realiza prin sase prize fundamentale:

1. TOKUSHU MOCHI sau BO NIGIRI = priza cu ambele bete intr-o mina.
2. HONTE MOCHI sau YUN NIGIRI = priza normala care pastreaza legatura dintre bete de partea degetului mare si a degetului aratator.
3. GYAKUTE MOCHI sau GYAKU NIGIRI = priza inversa, cu legatura dintre bete de partea degetului mic.
4. WASHI BASAMI = priza sub axila, cu coarda de legatura sub brat.
5. KATA BASAMI = priza sub axila, cu coarda de legatura peste umar.
6. GYAKU WASHI BASAMI = priza sub axila opusa.

POZITII DE BAZA - DACHI WAZA

  1.HACHIJI DACHI
  2.RENOJI DACHI
  3.NEKOASHI DACHI
  4.KOKUTSU DACHI
  5.ZENKUTSU DACHI
  6.FUDO DACHI
  7.KIBA DACHI
  8.SHIKO DACHI
  9.HANGETSU DACHI
10.SANCHIN DACHI
11.KAKATO ASHI DACHI

GARZI - KAMAE WAZA

1. TOKUSHU MOCHI / BO NIGIRI = garda cu ambele bete intr-o mina, in priza Honte Mochi / Yun Nigiri sau Gyakute Mochi / Gyaku Nigiri.
2. MAE BASAMI = garda directa spre inainte, cu priza dubla (pe fiecare bat) Morote Honte Mochi sau Morote Gyakute Mochi.
3. KUBI BASAMI = garda cu priza dubla dupa git, in priza Honte Mochi sau Gyakute Mochi.
4. GOSHI BASAMI = garda cu priza dubla normala sau inversa (Honte Mochi / Yun Nigiri), dupa sold.
5. KATA BASAMI = garda cu priza dubla normala sau mixta (cu una din prize in Gyakute Mochi), peste umar, sub axila sau peste umar la soldul opus.
6. WASHI BASAMI = garda direct de sub axila, cu priza normala.
7. MUSO BASAMI / MUSO GAESHI = garda cu priza normala peste umar, sub axila omonima.
8. TORITE

BLOCAJE - UKE WAZA

1. AGE UKE = Blocaj realizat printr-o miscare ascendenta de baleiaj in ax frontal, de la nivel mediu la nivel superior, pe o traiectorie dreapta si usor oblica.
2. SOTO UKE = Blocaj executat in plan frontal, la nivel mediu sau superior. Batul efector traverseaza axa de atac intr-o miscare orizontala de baleiaj circular, de la interior spre exterior.
3. UCHI UKE = Blocaj executat in plan frontal, la nivel mediu sau superior. Bastonul efector traverseaza axa de atac de la exterior spre interior, intr-o miscare orizontala de baleiaj circular.
4. GEDAN BARAI UKE = Tehnica de blocaj la nivel inferior, prin baleiaj circular descendent în plan frontal sau lateral.
5. OTOSHI UKE = Blocaj adresat nivelului inferior, executat prin presiune descendenta în plan frontal.
6. MOROTE UKE = Blocaj circular orizontal, executat cu ambele bete in plan frontal sau lateral, la nivel mediu sau superior.
7. JUJI UKE = Blocaj adresat nivelului inferior sau superior (descendent sau asccendent), executat prin pozitionarea betelor armei in cruce pe axul frontal al pozitiei.

TEHNICA DE ATAC DIRECT - TSUKI WAZA 


1. KONTEI TSUKI = Tehnica de impungere directa in plan frontal, cu unul din capetele libere ale armei (Kontei). Batul este tinut in priza inversa (Gyakute Mochi) iar lovitura este centrata in axa de atac, vizind capul sau trunchiul. Este o tehnica pentru distanta apropiata (Chika-Ma), care se poate executa din oricare dintre pozitiile de baza.
2. KONTEI JUN TSUKI = Tehnica de impungere directa in plan frontal prin deplasare rectilinie. Se loveste cu capatul liber al bttului armei, tinut cu priza inversa (Gyakute Mochi) in mina corespunzatoare piciorului avansat. Atacul se executa de la semi-distanta (Uchi-Ma) sau distanta mare (To-Ma) din pozitia Zenkutsu Dachi si vizeaza puncte de tinta de la orice nivel al corpului (Jodan, Chudan, Gedan).
3. KONTEI GYAKU TSUKI = Tehnica de impungere directa pe loc sau in deplasare rectilinie, cu capatul liber (Kontei) al unuia dintre betele nunchakului, tinut cu priza inversa (Gyakute Mochi) in mina opusa piciorului avansat. Este o tehnica pentru distanta apropiata (Chika-Ma) sau semi-distanta (Uchi-Ma), executata din Fudo Dachi sau Zenkutsu Dachi, care foloseste energia dezvoltata prin rotatia centrifuga a soldurilor pe un ax vertical.
4. KONTEI SAKATE TSUKI = Tehnica de impungere directa in plan frontal pe o dreapta ascendenta, cu capatul liber al unuia din betele armei (Kontei) tinut cu priza normala (Honte Mochi) in mina piciorului avansat. Se executa din pozitia Zenkutsu Dachi sau Kiba Dachi, pe loc ori in deplasare rectilinie (frontala sau laterala). Tehnica poate fi utilizata si cu ambele bete intr-o singura priza (Tokushu Mochi), cu oricare din capetele armei (Konto, Kontei).
5. KONTEI MOROTE TSUKI = Tehnica de impungere directa in plan frontal cu ambele capete libere (Kontei) ale betelor nunchakului tinute in priza inversa (Gyakute Mochi). Tehnica se executa de la distanta apropiata (Chika-Ma) sau semi-distanta (Uchi-Ma), din oricare postura de baza si vizeaza puncte de tinta de pe suprafata intregului corp.
6. KONTO MOROTE TSUKI = Varianta a tehnicii precedente, aplicata cu capetele prinse ale betelor (Konto). Priza normala (Honte Mochi).

TEHNICA DE ATAC INDIRECT - UCHI WAZA


1. SHOMEN UCHI = Tehnica de izbire descendenta in plan vertical, cu partea inferioara (Kikon-Bu) sau cea superioara (Jokon-Bu) a unuia sau a ambelor bete tinute in priza Tokushu Mochi. Vizeaza capul sau clavicula.
2. TETTSUI KON UCHI = "Lovitura ciocan", tehnica de lovire descendenta in plan vertical, care vizeaza capul, sternul sau clavicula. Se loveste cu capatul prins sau cu cel liber (Konto sau Kontei) al unuia sau al ambelor bete in priza Tokushu Mochi.
3. MAWASHI UCHI = Tehnica circulara de izbire de la exterior spre interior, care vizeaza in special capul. Se loveste cu partea inferioara sau cu cea superioara a ambelor bete tinute intr-o mina (Tokushu Mochi) ori cu un singur bat in priza inversa (Gyakute Mochi).
4. GYAKU MAWASHI UCHI = Tehnica circulara de izbire de la interior spre exterior, cu capatul liber sau cu cel legat al ambelor bete, aflate in priza Tokushu Mochi. Atacul vizeaza capul si se executa dupa o armare prealabila a miinii efectoare peste umarul opus. Se poate executa si cu capatul liber al unui singur bat.
5. MAWASHI KON UCHI = Tehnica executata in aceeasi maniera ca Mawashi Uchi, dar in care se loveste cu capetele libere sau cu cele legate (Konto, Kontei) al ambelor bete aflate in priza Tokushu Mochi. Vizeaza capul sau puncte de tinta de pe suprafata trunchiului.
6. GYAKU MAWASHI KON UCHI = Tehnica executata ca si Gyaku Mawashi Uchi, dar in care lovirea se face cu capetele ambelor bete tinute in priza Tokushu Mochi.
7. URA KON UCHI = Tehnica ascendenta, asemanatoare unui upercut, care vizeaza abdomenul sau sternul. Lovirea se face cu capetele legate sau cu cele libere ale ambelor bete tinute intr-o mina (Tokushu Mochi).

TEHNICA DE ATAC LANSAT - FURI UCHI KATA

1. SHOMEN UCHI / KESA UCHI = tehnica de lovire in plan vertical descendent.
2. SHOMEN URA UCHI / GYAKU KESA UCHI = tehnica de lovire in plan vertical ascendent.
3. MAWASHI UCHI = tehnica de lovire in plan orizontal, pe traiectoria unui arc de cerc.
4. FURI UCHI = tehnica de lovire in plan frontal pe o taiectorie oblic-descendenta.
5. FURI URA UCHI = tehnica de lovire in plan frontal pe o traiectorie oblic-ascendenta.
6. MOROTE FURI UCHI = tehnici de lovire in pendulare cu doua nunchakuri.

CERCUL DE FOC - KAITEN

1. HEIKO KAITEN = "Cercul de foc" deasupra capului.
2. MAE KAITEN = "Cercul de foc" in plan frontal.
3. YOKO KAITEN = "Cercul de foc" in plan lateral.
4. HACHIJI KAITEN = "Cercul de foc" in forma semnului "infinit".